Reklamlar

11 Ekim 2012 Perşembe

Araç muayene gecikme cezası

Araç Muayene Gecikme Cezası

Araç muayene işini aksatmak canımızın yanında ekonomik olarak para cezasını da yanında getirir.Tüvtürk Araç muayene işlemini yaptırmanın kendimizi araç muayene cezası ndan kurtarmak amaçlı bir işlem olmadığını aslen kendi araç güveliğimiz için olduğunu bilincinde olmamız gerekiyor. Devletimizin araç muayene işlemini bizlere belirli periyodlarla yapmımızı zorunlu kılması trafik ve yol güvenliğinin sağlanması amaçlıdır. Eskiden kıt imkanlarla ve karayolları tarafından gerçekleştirilen araç muayene, özelleşmesinin ardından modern ekipmanlar kullanılarak Tüvturk tarafından daha sağlıklı ve titiz bir şekilde yürütülmektedir. Bütün bu ön girişten sonra 2012 ceza durumları ile ilgili açıklamalarımız...

Araç muayenesini geciktirmekten kaynaklı iki türlü ceza bizleri beklemektedir.
1- Trafik kontrollerine veya herhangi bir sebeple trafik polisine yakalanmadığızdaki
Araç Muayene Cezası :
Bu durumda Tüvtürk araç muayene istasyonuna araç muayene işlemi için gittiğimizde geciktiğimiz ay hesaplanır. Bu hesap yapılırken küsürat ay bir üste tamamlanır.
Araç Muayene Gecikme Cezası Örnek Hesap :
Diyelimki 212gün geciktik  220gün /30 gün 7 ay 2 gün olur. Yani 8 ay gecikmiş oluruz. Gecikme cezası hesaplanırken her ay için % 5 ceza hesaplanır. Dolayısıyla  geciken aracın otomobil olduğunu varsayarsak tüvtürk araç muayene ücreti 2012 için 148,68 TL olduğuna göre 8 x 0,05 x 148,68 =59,47 TL yaklaşık 60 TL lik bir ceza bizleri beklemektedir.her ay için % 5 ceza hesaplanır.


2. Araç Muayenesiz araç kullanımı esnasında Trafik kontrollerine veya herhangi bir sebeple trafik polisine yakalandığınızdaki
Araç Muayene Cezası :
Bu durumda 2012 yılı için trafik polisinin veya diğer yetkililerin 72 TL (66 TL x 1,1026)  ( peşin 54,57 TL (49,50 TL * 1,1026 ) idari para cezası kesmeleri gerekir. Ayrıca 10 ceza puanı bulunmaktadır. Tanınan süre içerisinde aracınızın muayenesini gerçekleştirmez iseniz aracınız trafikten men edilebilir.

Bilgi Notu : Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedelinin tahsil edilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder