Reklamlar

8 Ekim 2012 Pazartesi

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır

Araç muayene için yapılması gerekenler burad adım adım anlatılacaktır. İstek olunursa her adım tekrardan detaylı olarak anlatılacaktır.

1. Araç Muayenesi için Gerekli Belgelerin hazır olması (TC kimlik nosu gösteren bir kimlik, Ruhsat, Trafik Sigortası, Egzoz gazı ölçüm belgesi  gibi lpgli araçlar gerekli belgelerdeki detayları incelemesinde fayda bulunmaktadır)
2. Araç muayene için Gerekli Ekipmanların hazır olması (Otomobil için Yangın söndürme tüpü, Üçgen Reflektör, İlk yardım çantası, stepne detaylar ve diğer araçlar için gerekli ekipmalar )
3. Araç Muayene Ücreti Ödeme ve varsa gecikme cezası için nakit para olarak hazır olunması (Araç muayene ücreti kredi kartıyla ödeniyormu? sorusunu soranlara cevabımız şu için olumsuz fakat yakında başlanacağına dair açıklamalar mevcut) 2012 yılı Otomobil için bu ücret 148,68 TL'dir.
4. Tüvtürk Araç Muayene İstasyonlarına kolay ulaşım için bulunduğunuz ile göre istasyon bilgilerine (adres, harita vb...) sahip olunarak randevu ve mesafe kriterleri dikkate alınarak seçim yapılmalıdır.  

5. Önceden randevu almak araç muayene kuyruğunda bizi saatlerce beklemekten kurtaracaktır. Bazı istasyonlarda ise sadece randevu ile araç muayene yapılmaktadır.
6. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra siz veya aracınızı muayeneye götürmesini istediğiniz kişi aracı muayene istasyonuna götürebilir. Burada unutulmaması gereken aracı muayeneye götüren kişinin muayene sonrasında aracı geri teslim alabileceğidir. 
 Muayene esnasında yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.
a) Zorunlu belge ve ekipmanlarınızı araç muayene istasyonuna doğru yola çıkmadan önce son kez kontrol edin.
b) Müşteri kabul alanına gidin.
c) Numaratör bulunan istasyonlarda sıra numarası alarak görevlinin çağırmasını bekleyiniz. Numaratör olmayan istasyonlarda sıraya girerek bekleyiniz. Sıranız geldiğinde görevliye evraklarınızı teslim ediniz.
d) Ödeme işleminizi nakit olarak yapınız.
e) Görevli tarafından çağrılmayı bekleyiniz. Sıranız geldiğinde aracınızı park sahasından muayene alanına getiriniz.
f) Numaratör bulunan istasyonlarda kanalların üzerinde bulunan ekranlardan sıranızı takip ediniz. Numaratör bulunmayan istasyonlarda araç muayene uzmanının sizi çağırmasını bekleyiniz. Sıranız geldiğinde İstasyonda sıranızın bulunduğu kanal üzerinde aracınızı muayene uzmanına teslim ediniz.
g) Araç Muayene uzmanı tarafından çağırıldığınızda muayenesi tamamlanmış aracınızı görevliden teslim alınız.
Araç muayenesi sonrasında raporu araç muayene uzmanından teslim alın. Rapor dört şekilde sonuçlanmış olabilir. Kusursuz, Hafif Kusurlu, Ağır kusurlu veya Emniyetsiz.

Kusursuz olması durumu
Muayene edilen araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir.

Bu durumda aracın ön plakasına ve muayene raporuna muayenenin geçerlilik süresini içeren etiket yapıştırılır.
Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.
Yetkili kişi tarafından detaylı muayene raporu verilir. Araç Muayene raporu bir sonraki muayneye kadar saklanır. Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.

Hafif Kusur olması durumu
Aracın yapılan muayenesi sonrasında, yeniden muayenesine gerek duyulmayan ancak giderilmesi gereken eksikliklerin bulunması halidir.
Bu durumda araç muayeneden geçmiş sayılır. Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresini içeren etiket yapıştırılır.
Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.
Yetkili kişi tarafından detaylı muayene raporu verilir. Raporun muayene geçerlilik süresi  boyunca saklanması gerekmektedir. Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
Raporda yer alan eksikliklerin tamamlanması gerekmektedir.

Ağır Kusur olması durumu
Aracın muayenesi sonucunda, tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir.
Aracın muayene raporuna geçici kusurlu araç etiketi yapıştırılır.
Muayene raporu onaylanmaz. Bir ay içinde raporda bulunan kusurlar tamir ettirilir ve raporla birlikte aynı istasyona gelinmesi gerekmektedir.Bir ay içinde gelen araçlarda bir muayene tekrarı ücretsizdir.
Muayene tekrarı yapılmış veya bir aylık süre sonrasında gelen araçlardan muayene ücreti tam alınır.
Bir sonraki muayeneye muayene raporu ile gelinmesi gerekmektedir. Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.

Emniyetsiz olması durumu
Aracın; can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının, eksikliklerinin tespiti halidir.
Aracın durumu en yakın trafik zabıtasına bildirilir.
Aracın emniyetsiz olduğuna dair rapor verilir.

Muayene raporu onaylanmaz. Bir ay içinde raporda bulunan kusurlar tamir ettirilir ve raporla birlikte aynı istasyona gelinmesi gerekmektedir.Bir ay içinde gelen araçlarda bir muayene tekrarı ücretsizdir.
Muayene tekrarı yapılmış veya bir aylık süre sonrasında gelen araçlardan muayene ücreti tam alınır.
Bir sonraki muayeneye muayene raporu ile gelinmesi gerekmektedir. Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.
Bu prosedür onaylı muayene raporu elde edilmesi ve bir sonraki araç muayenesine kadar saklanmasıyla tamamlanmış olur. Araç muayenesi nasıl yapılır ? sorusunun cevabının alındığını düşünüyoruz.

Araç Muayene periyodlarınızı takip etmeniz faydanıza olacaktır.
Araç muayenesi yapılması gereken tarihi kaçırdığımızda ceza ödememiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder